Varaa/peru aika

Varhaisraskaus

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa tarkistetaan, että sikiön kasvu (pää-perämitta) vastaa raskausviikkoja, sydämen syke löytyy ja sikiö kehittyy kohdun sisällä. Ultraäänitutkimuksessa nähdään myös monisikiöiset raskaudet. Sydämen sykettä ei nykyisin enää kuunnella ultraäänellä; hyvän raskauden osoitukseksi riittää, että vahva syke löytyy.

Alkuraskauden ultraäänilöydös on luotettava, kun 7 raskausviikkoa on täynnä (kun säännöllisessä kuukautiskierrossa viimeisten kuukautisten alkamisesta on kulunut 7 viikkoa). Liian varhain tehdyn ultraäänitutkimuksen tulos voi jäädä epäselväksi ja herättää vain turhaa huolta. 

Varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen kannattaa hakeutua, mikäli raskauden alkamisen ajankohta on epäselvä tai kuukautiskierto on epäsäännöllinen. Myös poikkeavat alavatsakivut tai verinen vuoto emättimestä ovat syitä tarkistaa raskauden tila. Ajan voi varata tilanteen tarkistamiseksi myös ilman erityistä syytä. 

Mikäli ultraäänitutkimuksessa todetaan poikkeava tilanne, esimerkiksi tuulimunaraskaus, kohdunulkoinen raskaus tai keskeytymätön keskenmeno, tehdään tarvittaessa lähete sairaalan naistentautien poliklinikalle.