Varaa/peru aika

Rintojen ultraäänitutkimus

Nykyisten diagnostisesti tarkkojen ultraäänilaitteiden myötä on ultraäänestä tullut merkittävä mammografiaa täydentävä jopa korvaava rintojen kuvantamismenetelmä. Ultraäänitutkimus on turvallinen, säderiskitön, nopea ja kivuton tutkimus. Mammografian edellyttämää, usein kivuliaaksi koettua rintarauhasen puristusta ei ultraääni tutkimuksessa tarvita. Ultraäänilääkäri toteaa rinnan normaalin rakenteen tai mahdolliset poikkeamat tutkimusta tehdessään, joten löydös on välittömästi tiedossa. Rintarauhasen hyvänlaatuiset, suhteellisen yleiset kystamuodostumat ovat helposti havaittavissa. Pahanlaatuisuuteen viittaava ultraäänilöydös voidaan todentaa myös mammografialla. Lopullinen varmuus kasvaimen laadusta saadaan ultraääniohjatulla neulanäytteellä.

Jos rintarauhaskudos on rakenteeltaan tiivis, kuten nuorilla naisilla ja naisilla, jotka käyttävät hormoneja, saattaa vähäinen poikkeava löydös jäädä toteamatta mammografiassa. Ultraäänitutkimus on tällöin rintarauhasen ensisijainen kuvantamismenetelmä. Tilanne on sama myös imetyksen aikana.

Mammografiaseulaan kutsutaan vain tietyt ikäluokat, esimerkiksi Turussa 50 - 69 vuotiaat, joille tutkimus tehdään 2 vuoden välein. Mikäli nainen ei kuulu seulottavaan ikäryhmään, on rintojen ultraäänitutkimukseen hakeutuminen suositeltavaa. Ultraääni antaa lisävarmuutta myös seulontaan osallistuville mammografioiden välijaksolla tehtävänä tutkimuksena. Tapauksissa, joissa naisen useat lähiomaiset ovat sairastuneet rintasyöpään, jolloin sairastumisen syy voi olla geneettistä, perimän aiheuttamaa, mahdollistaa säderiskitön ultraäänitutkimus rintojen tiheänkin kuvantamisen.

Tutkimukseen voi tulla myös ilman lähetettä.

Aura Klinikalla rintojen ultraäänitutkimuksia tekee Minna Sandell