Varaa aika

Keskiraskauden ultraäänitutkimus

Keskiraskauden rakenneultraääniseulan optimaalinen ajankohta on 20 raskausviikon tienoilla. Tutkimukseen kuuluu sikiömittausten lisäksi keskushermoston eli aivojen ja selkärangan alueen tarkastelu sekä sydämen lokeroiden ja suurten verisuonien toteaminen.

Tutkimuksessa nähdään myös sikiön ulkoiset piirteet, havaitaan raajat ja niiden liikkeet sekä nestettä sisältävät mahalaukku ja virtsarakko sekä tarkistetaan munuaiset. Lisäksi arvioidaan lapsiveden määrä ja varmistetaan istukan paikka.

Tutkimuksessa voidaan todeta 50-60% sikiön rakennevioista. Jos ultraäänitutkimuksessa epäillään poikkeavuutta, on tapanamme ohjata Ãiti yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa tilanne arvioidaan lisätutkimuksia silmälläpitäen.

Rakennepoikkeavuuksien merkitys raskaudelle ja syntyvälle lapselle vaihtelee suuresti. Osa vaikeimmista epämuodostumista johtaa aina sikiön tai vastasyntyneen kuolemaan. Joitakin poikkeavuuksia voidaan hoitaa jo sikiökaudella. Osassa poikkeavuuksia on välitön syntymänjälkeinen hoito välttämätöntä.