Varaa/peru aika

Siemennesteen tutkimus

Siemennesteen analyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja se on hyvä tehdä viimeistään silloin, kun raskautta on yritetty vuoden ajan. Siemennestetutkimuksen tavoitteena on selvittää, ovatko siittiöiden määrä ja liikkuvuus normaalit. Siemennesteen laajassa tutkimuksessa tutkitaan myös niiden rakenne, IgA- ja IgG-vasta-ainemääritykset. Siemennesteen käsittely (koepesu) auttaa selvittämään siittiöiden tiheyden ja liikkuvuuden hedelmöityshoitojen suunnittelemiseksi.

Elokuun alusta alkaen siemennesteanalyysin yhteydessä on mahdollista tutkituttaa myös oksidatiivisen stressin taso spermassa. Pelkkä tavanomainen siemennesteanalyysi ei aina ole riittävä miesten hedelmällisyysdiagnoosiin: jopa 40% miehistä, joilla on normaali analyysi, kärsii heikentyneestä lisääntymiskyvystä. Oksidatiivisen stressin muodostumiseen vaikuttavat suurelta osin ympäristötekijät (ilmansaasteet, säteily), epäterveelliset elämäntavat, ikääntyminen ja stressi. Myös sisäiset tekijät (mm. tulehdukset, diabetes, astma) ovat merkittäviä aiheuttjia. Oksidatiivisella stressillä on siis suuri merkitys miehen hedelmällisyyteen ja se on nyt mahdollista testata MiOXSYS-laitteen avulla. 

Näytteenanto

Siemennestenäyte annetaan klinikalla. Näyte otetaan masturboimalla muovipurkkiin. Puolison voi ottaa mukaan näytteenantohuoneeseen, mutta keskeytettyä yhdyntää tai kondomia ei voi käyttää. Sopiva pidättäytymisaika siemensyöksystä ennen näytteenantoa on 2-5 vrk. Poikkeustapauksissa näytteen voi antaa kotona; klinikalta saa tätä varten erilliset ohjeet. Siemennestettä on mahdollista pakastaa myöhempää käyttöä varten. Pakastaminen edellyttää negatiiviset infektiokoevastaukset (HIV-, B- ja C-hepatiitti).

Siemennestetutkimukseen voit tulla myös ilman lähetettä. Varaa aika aina puhelimitse p. 02-2334418. 

Siemennesteen tutkimus miehen sterilisaation (vasektomian) jälkeen

Toimenpiteen onnistuminen suositellaan varmistamaan noin 3 kuukauden kuluttua. Sterilisaation jälkeen siemennestenäytteestä ei löydy lainkaan tai korkeintaan yksittäisiä liikkumattomia (kuolleita) siittiöitä, joilla hedelmöittäminen ei ole mahdollista. Vastauksen vasektomian onnistumisesta saa näytteenantopäivänä.