Varaa aika

Munasolun kypsytyshoito

Munasolun lääkkeellisen kypsytyshoidon tavoitteena on tukea hormonihoidolla 1-2 munarakkulan (follikkelin) kehittymistä. Hoitoa käytetään, kun naisen oma kuukautiskierto ei ole säännöllinen tai munarakkulan kasvu jää vaillinaiseksi esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCO) vuoksi. Munasolun kypsytyshoitoa voidaan käyttää myös inseminaatio- eli keinohedelmöityshoitojen yhteydessä.

Lääkäri tekee hoitosuunnitelman, ja munasolua kypsyttävät hormonit otetaan joko tabletteina suun kautta tai pistoksina ihon alle. Tavallisimmin käytetään suun kautta otettavaa letrotsolia viiden päivän ajan kuukautiskierron alussa. Munarakkuloiden ja kohdun limakalvon kasvua seurataan ultraäänitutkimuksilla.

Raskautta yrittävät voivat tehdä ovulaation eli munasolun irtoamista osoittavia testejä (LH-testi), joita voi ostaa mm. apteekeista. Mikäli ovulaatiotestien käyttö on itselle vaivatonta, ne ovat hyvä apu ovulaation ajankohdan määrittämiseksi. Munarakkulan kasvun ja ovulaation tapahtuminen voidaan tarvittaessa varmistaa myös ultraäänitutkimuksella tai hormonimäärityksellä (progesteroni) verestä. Munasolun irtoamista voidaan tehostaa myös lääkkeellisesti.

Yhdynnät kannattaa ajoittaa parin päivän ajalle ovulaatiotestin muututtua positiiviseksi, koska munasolu on hedelmöittymiskykyinen vain lyhyen ajan.