Varaa aika

Munasolujen tai siittiöiden luovuttaminen

Luovutetut sukusolut ovat joskus ainoa ja viimeinen mahdollisuus saada oma lapsi. Sekä munasoluista että siittiöistä on jatkuva pula, ja sopivan luovuttajan löytymiseen saattaa vierähtää pitkä aika.

Ulkomaisten siittiöiden saatavuus on helppoa ja niitä käytetään paljon, mutta myös suomalaisille siittiöille on suuri kysyntä.

Munasolujen luovuttajaksi sopii terve, ­alle 36-vuotias nainen. Siittiöiden luovuttajaksi sopii terve, alle 46-vuotias mies. Monilla luovuttajilla on jo omia lapsia, mutta se ei ole välttämätöntä. Klinikalla tehdään terveysselvitys sekä keskustellaan sukusolujen luovutusprosessista ja siihen liittyvistä eettisistä ja juridisista seikoista. Luovuttajaehdokkaalla on mahdollisuus käydä keskustelemassa psykologin kanssa ennen luovuttajaksi ryhtymistään.

Luovuttajilta tutkitaan infektioverikokeet (HIV, B­-hepatiitti, C-­hepatiitti ja kuppa) ja virtsasta klamydia ja tippuri. Kaikki tehdyt tutkimukset ovat luovuttajalle maksuttomia ja niiden tulokset saa itselleen.

Sukusolujen luovuttajista saa hedelmöityshoitolain mukaan kerätä tuntomerkit vain pituudesta, silmien ja hiusten väristä sekä etnisestä taustasta.

Hedelmöityshoitolain mukaisesti kaikki sukusolujen luovuttajat rekisteröidään Valviran ylläpitämään luovuttajarekisteriin. Hoidoista syntyvällä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus selvittää sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys edellyttäen, että hänelle on kerrottu lahjasolualkuperästä. Sukusolujen luovuttajalla tai lapsella ei kuitenkaan ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia toisiaan kohtaan. Klinikka kirjaa käytetyt sukusolut, ja yhden luovuttajan sukusoluista saa lapsia syntyä enintään viiteen eri perheeseen.

Luovuttaja voi peruuttaa suostumuksensa luovutukseen esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa. Tällöin klinikka tuhoaa käyttämättömät solut tai alkiot, mutta hoidoissa käytettyihin sukusoluihin tai alkaneisiin raskauksiin luovutussuostumuksen peruuttamisella ei ole vaikutusta. 

Palkkion maksaminen sukusolujen luovuttamisesta on lain mukaisesti kiellettyä, mutta luovuttajalle korvataan luovutuksesta aiheutuvat kohtuulliset kulut ja ansionmenetykset. Korvauksen maksamista varten tarvitaan verokortti.

Tietoa munasolujen luovuttamisesta

Luovuttajaehdokkaan ehkäisykierukka tai yhdistelmäpillereiden käyttö ei ole este luovutukselle. Luovutushoidolla ei ole vaikutusta luovuttajan omaan hedelmällisyyteen.

Kun luovuttaja on hyväksytty, hänelle suunnitellaan hormonihoito, jonka avulla pyritään yhden munasolun sijaan kypsyttämään useita soluja. Hoito kestää noin kaksi viikkoa ja se edellyttää 2-­4 seuranta­ultraäänikäyntiä klinikalla. Munasolut kerätään ultraääniohjatussa toimenpiteessä ohuella neulalla emättimen kautta. Kipua lievitetään vahvalla, suonensisäisellä kipulääkityksellä ja tarvittaessa emättimen pohjukkaan laitettavalla puudutuksella. Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan klinikalla noin tunnin ajan. Kuukautisvuoto alkaa yleensä noin viikon kuluttua munasolujen keräyksestä. Kaikki tutkimukset ja lääkkeet ovat luovuttajalle maksuttomia.

Luovutetut munasolut käytetään pääsääntöisesti yhden, tarkasti valitun vastaanottajan hoidossa. Kerätyt munasolut hedelmöitetään vastaanottajaparin miehen siittiöillä laboratoriossa. Joskus hedelmöityksessä voidaan käyttää myös luovutettuja siittiöitä. Kehittyneistä alkioista yksi tai enintään kaksi siirretään vastaanottajanaisen kohtuun, ja loput hyvät alkiot voidaan säilöä nestetyppeen.

Tietoa siittiöiden luovuttamisesta

Siittiöiden luovuttajan siemennesteestä tutkitaan siittiöiden määrä, liikkuvuus ja rakenne. Lisäksi tehdään koepakastus ja sulatetun siemennesteen pesukäsittely. Jos spermatutkimuksen tulokset ovat hyvät ja  terveysselvitys sekä infektiotutkimukset ovat kunnossa, aloitetaan siemennesteen pakastus.

Luovuttaja antaa klinikalla siemennestenäytteen 5­-10 kertaa, ja siittiöt säilötään nestetyppeen pienissä erissä. Yhdestä luovutuskerrasta saadaan tavallisesti useita sperma-­ampulleja, joita käytetään yksitellen vastaanottajan hoidossa.