Varaa/peru aika

Mikrohedelmöityshoito eli ICSI

Mikrohedelmöityshoitoa käytetään pääasiassa miehestä johtuvan lapsettomuuden hoidossa silloin, kun siemennesteen siittiöiden lukumäärä on matala, siittiöiden liikkuvuus heikko tai siittiöt kerätään suoraan kiveskudoksesta. Mikrohedelmöityshoitoa käytetään myös silloin, kun hedelmöittyminen koeputkihedelmöityksellä (IVF) ei ole onnistunut.

Mikrohedelmöityshoidossa naisen hoito toteutetaan kuten IVF­-hoidossa. Munasolujen keräyspäivänä mies antaa siemennestenäytteen, josta erotellaan parhaiten liikkuvat siittiöt. Mikäli siittiöt kerätään suoraan kiveksestä, toimenpide tehdään yleensä punktiopäivänä.

Mikrohedelmöitys

Mikroskoopin avulla tehtävä mikrohedelmöitys tarkoittaa sitä, että yksi mahdollisimman hyvin liikkuva siittiö viedään suoraan kypsän munasolun sisään. Mikrohedelmöitettyjä munasoluja viljellään laboratoriossa soluviljelykaapissa, joka on optimoitu muistuttamaan olosuhteita naisen omassa lisääntymiselimistössä. Hedelmöittymistä ja alkioiden kehittymistä seurataan laboratoriossa 2­-5 päivää, minkä jälkeen paras alkio valitaan siirrettäväksi kohtuun. Muut hyvälaatuiset alkiot säilötään nestetyppeen, ja ne voidaan myöhemmin käyttää pakastealkionsiirroissa.

Lääkäri päättää yhdessä hoidettavan parin kanssa kohtuun siirrettävien alkioiden lukumäärän. Tavallisesti siirretään vain yksi alkio monisikiöisyysriskin vähentämiseksi ja enimmillään alkioita siirretään kohtuun kaksi. Hormonaalinen tukihoito jatkuu vielä alkionsiirron jälkeen ja raskaustesti voidaan tehdä virtsasta noin kahden viikon kuluttua alkionsiirrosta. Keskimäärin 30­-40 % tuorealkioiden siirroista johtaa raskauteen.

Ennen mikrohedelmöityshoidon aloitusta on allekirjoitettava hedelmöityshoitolain edellyttämä hoitosuostumus. Lisäksi hoidettavilta vaaditaan infektiokoevastaukset (HIV, B­- ja C-hepatiitti).