Varaa aika

Hedelmällisyysneuvonta

Kenelle tarkoitettu?

Hedelmällisyysneuvonta on tarkoitettu kaikille hedelmällisyydestään kiinnostuneille naisille ja miehille. Ikärajaa neuvonnalle ei ole, eikä raskaustoiveen tarvitse olla ajankohtainen, vaan omaa hedelmällisyyttä voi käydä arvioituttamassa koska tahansa. Keskustelemassa voi käydä vaikka sopivaa puolisoa ei olisi vielä löytynyt tai ajatuksissa olisi lapsen saaminen itsellisenä naisena. Hedelmällisyysneuvonta auttaa myös, jos on kiinnostunut omien sukusolujen pakastamisesta myöhempää käyttöä varten.

Hedelmällisyys

Omasta hedelmällisyydestä kiinnostutaan usein vasta, kun vauvakuume herää tai toivottu raskaus ei alakaan heti. Ennen tätä ajatukset painottuvat mieluummin ehkäisystä huolehtimiseen eikä myöhempää hedelmällisyyttä pohdita. Tupakointi alentaa sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä.

Nainen

Naisilla hedelmällisyys alkaa laskea voimakkaasti jo 35-vuotiaasta lähtien. Osalla naisista munasarjojen toiminta saattaa hiipua jo vuosia aiemmin, jolloin raskausennuste heikkenee merkittävästi ja hedelmöityshoidot omilla munasoluilla voivat jäädä tuloksettomiksi. Tällöin on mahdollisuus harkita lahjamunasoluhoitoa.

Munasarjojen munasoluvarastoa voidaan arvioida hormoniverikokeilla (esim. FSH ja AMH) ja hedelmöityshoitoihin perehtyneen lääkärin tekemällä ultraäänitutkimuksella. Omaa hedelmällisyyttä kannattaa pohtia ajoissa myös, jos on sairastanut klamydian tai gynekologi on todennut endometrioosin. Epäsäännöllinen kuukautiskierto tai vuotohäiriöt voivat myös ennustaa haasteita raskaaksi tulossa. Äidin tai siskon varhaiset vaihdevuodet saattavat vaikuttaa myös oman hedelmällisyyden kestoon.

Munasolut muodostuvat jo sikiöaikana –  ne ovat siis yhtä vanhoja kuin nainen itse. Terveelliset elämäntavat, liikunta tai vitamiinit eivät valitettavasti korjaa iän mukanaan tuomia perimämuutoksia.

Mies

Miehillä hedelmällisiä vuosia on enemmän kuin naisilla, mutta ikääntyminen aiheuttaa perimämuutoksia myös siittiöihin. Siemennesteen analyysi on helppo tutkimus, jolla voidaan arvioida miehen hedelmällisyyttä. Hyvä siittiöiden määrä ja liikkuvuus kertovat normaalista hedelmöityskyvystä. Jos siittiöiden liikkuvuudessa, määrässä tai rakenteessa on poikkeavuutta, voidaan tarvita tarkempia tutkimuksia.

Mikäli lapsena on ollut ongelmia kivesten laskeutumisessa, siemennesteen laatu on usein heikentynyt. Myös kiveskohjut, kivestulehdukset tai kiveksiin kohdistuneet iskut ja vammat vaikuttavat siemennesteen laatuun. Joskus yllättäen siittiöitä ei löydy yhtään. Tällöin on aiheellista selvittää verikokein ja/tai koepalan avulla, miksi siittiöitä ei ole. Anabolisten steroidien käyttö voi aiheuttaa siittiötuotannon loppumisen pysyvästi.

Siittiöiden pakastus mahdollista myöhempää käyttöä varten on hyvä vaihtoehto, jos harkitsee sterilisaatiota.

Neuvonnan tarkoitus

Hedelmällisyysneuvonnan tavoitteena on parantaa ja ylläpitää lisääntymisterveyttä, helpottaa raskaaksi tulon suunnittelua ja kartoittaa jo varhaisessa vaiheessa mahdollisia hedelmällisyysongelmia.

Neuvonnan toteutus

Vastaanotolla hoitaja antaa arvion siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomioita, jotta hedelmällisyys säilyisi mahdollisimman hyvänä. Hoitajan kanssa keskustellaan omasta terveydentilasta ja hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä – perussairauksista, elintavoista, painosta, ehkäisystä, kuukautiskierrosta, yhdyntöjen ajoittamisesta ym. Keskustelu on aina luottamuksellinen. Tarvittaessa käynnin yhteydessä voidaan ottaa hormoniverikokeita tai sukupuolitautitestejä.

Hedelmällisyysneuvonta voidaan toteuttaa hoitajan vastaanottona tai puhelinneuvontana. Molemmat  vastaanottomuodot ovat maksuttomia, eivätkä velvoita palveluiden ostoon. Mahdollisiset näytteet veloitetaan voimassa olevan hinnaston mukaan.