Varaa/peru aika

Lapsettomuus ja hedelmällisyyden arviointi

Normaalisti raskaus alkaa pian ehkäisyn pois jättämisestä, mutta jopa joka viides pari joutuu yrittämään raskautta pidempään – osa malttaa odottaa vuoden tai kaksi, osa haluaa yrittää lapsettomuushoidoilla raskaaksi tuloa nopeammin. Joskus ensimmäinen raskaus alkaa helposti, mutta toista saa odottaa – tai päinvastoin.

Nykypäivänä hedelmöityshoidot ovat tehokkaita ja tuloksellisia. Hoitojen avulla raskaaksi tuleminen helpottuu tai voi olla jopa ainoa keino tulla raskaaksi.

Milloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin?

Lapsettomuustutkimukset on aiheellista aloittaa viimeistään silloin, kun säännöllisiä yhdyntöjä ilman ehkäisyä on ollut vuoden ajan. Jos nainen on täyttänyt 35 vuotta eikä raskaus ala toivotusti, tutkimuksiin voi hakeutua heti, kun huoli omasta hedelmällisyydestä herää.

Mikä voi vaikuttaa hedelmällisyyteen? Kenelle hoitoja?

Jos tiedossa on hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä (esimerkiksi krooninen sairaus, lääkitys, gynekologiset infektiot kuten klamydia, endometrioosi, kuukautishäiriöt, ovulaatio-ongelmat, tiputteluvuodot, oman äidin tai siskon varhaiset vaihdevuodet, kiveskohjut, -vammat tai -leikkaukset), tutkimukset on perusteltua aloittaa aiemmin. Myös toistuvat alkuraskauden keskenmenot ovat syy hakeutua tutkimuksiin. Ennenaikainen siemensyöksy, erektio-ongelmat tai kivulias yhdyntä voivat häiritä raskauden yrittämistä, tällöin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin tutkimusten ja hoidon saamiseksi.

Tupakointi laskee hedelmällisyyttä sekä naisilla että miehillä.

Naisen ikä on tärkein raskausennustetta määrittävä tekijä. Naisen hedelmällisyys heikkenee yksilöllisesti, mutta jo 35 ikävuoden jälkeen raskausennuste laskee merkittävästi. Raskautta toivoville tämä tarkoittaa pidempää yritysaikaa, vaikka kaikki olisikin ”kunnossa”. Naisen munasolut ovat muodostuneet jo sikiöaikana, ja näin ollen munasolut ovat aina yhtä vanhoja kuin nainen itse. Iän myötä munasoluihin tulee perimävaurioita, jotka voivat estää normaalin alkionkehityksen, alkion kiinnittymisen kohtuun tai aiheuttaa toistuvia keskenmenoja. Munasolujen laatua ei valitettavasti voi parantaa ruokavaliolla, liikunnalla tai lisäravinteilla. Muutamilla hormonikokeilla (esim. FSH ja AMH) sekä hedelmöityshoitoihin perehtyneen lääkärin tekemällä munasarjojen ultraäänitutkimuksella voidaan arvioida jäljellä olevien munasolujen määrää.

Munasoluja on mahdollista pakastaa myöhempää käyttöä varten, mutta tällainen ennakoiva pakastus olisi paras tehdä jo alle 35-vuotiaana. Luovutettuja munasoluja on mahdollista käyttää silloin, kun hoidot omilla munasoluilla ei ole tuottanut tulosta, hormonistimulaatiolla ei enää saada omia munasoluja tai jos omia munasoluja ei esim. sairauden vuoksi ole.

Siittiöiden liikkuvuus ja määrä ovat merkittävä raskausennusteeseen vaikuttava tekijä. Vähäinen siittiöiden määrä tai heikko liikkuvuus heikentävät aina raskausennustetta, ja useimmiten tarvitaan mikrohedelmöityshoitoa hedelmöittymisen turvaamiseksi. Siittiöiden tutkimisessa voidaan käyttää apuna rakennemääritystä, vasta-aine- tai DNA-fragmentaatiotestiä tarkemman tiedon saamiseksi. Siemennesteen tutkiminen on helppo ja luotettava tapa määrittää, onko miehen hedelmöityskyky normaali.

Hedelmöityshoidot ovat tarpeen myös silloin, kun puolisolle on tehty sterilisaatio. Sterilisaatioon päätyessä on voinut tuntua siltä, että oma lapsiluku on täynnä, mutta elämäntilanteen muututtua lapsitoive voi herätä uudelleen. Naisen sterilisaation jälkeen raskaus voi alkaa koeputkihedelmöityshoidon avulla, mutta miehen sterilisaation jälkeen siittiöt on kerättävä suoraan kiveskudoksesta, jolloin mikrohedelmöitys- eli ICSI-hoito on tarpeen.

Itselliset naiset ja naisparit voivat tarvita hedelmöityshoitoa lapsen saamiseksi. Tällöin käytetään luovutettuja siittiöitä inseminaatio- tai koeputkihedelmöityshoidossa. Hoitoprotokollat on esitelty erikseen. Hedelmöityshoitoprosessiin voi hakeutua heti, kun toive omasta lapsesta on herännyt.

Hoitava lääkäri suunnittelee yksilöllisen tutkimus- ja hoitosuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa. Tavoitteena on saada toivottu raskaus alulle mahdollisimman pian ammattitaitoisesti - herkkyyttä unohtamatta.