Varaa aika

Raskauden ajan tutkimukset

Raskauden ensimmäisiä oireita ovat kuukautisten poisjääminen/myöhästyminen, rintojen arkuus, väsymys ja pahoinvoinnin tunne. Raskauden voi jo hyvin varhaisessa vaiheessa todeta virtsasta tehdyllä raskaustestillä. Testitulos on erittäin harvoin väärin positiivinen, mutta voi olla vielä negatiivinen raskauden varhaisesta vaiheesta johtuen. Raskauden kesto ilmoitetaan raskausviikkoina ja niiden laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Kuukautisten jäädessä pois on yleensä menossa viides raskausviikko. Raskaustestin positiivisuus ei vielä kerro sitä, onko raskaus normaali. Raskaus voi sijaita myös kohdun ulkopuolella, esim. munanjohtimessa, tai kyseessä voi olla poikkeava raskaus, jossa sikiön kehitys ei jatku (esim. ”tuulimunaraskaus”).

Ultraäänitutkimus

Alkuraskauden ultraäänitutkimuksella voidaan varmistaa raskauden sijainti, sikiön syke, sikiöiden lukumäärä ja raskauden kesto. Ultraäänitutkimus on paras tehdä 7-10 raskausviikoilla ja se tehdään emättimen kautta. Tutkimuksessa varmistetaan, että raskaus on varmasti kohdun sisällä ja nähdään sikiön sydämen syke elonmerkkinä. Sikiön pääperämitalla varmistetaan raskauden kesto. Jos aikaisemmissa alkuraskauksissa on ollut ongelmia (keskenmeno tai kohdunulkoinen raskaus), voi ultraäänitutkimuksen tehdä jo 6-7 raskausviikoilla. Alkuraskauden ultraäänitutkimuksia tekevät kaikki Aura Klinikan lääkärit.

Kaikilla raskaana olevilla on lakisääteinen oikeus kunnallisella puolella tehtäviin sikiön seulontatutkimuksiin, jotka ovat alkuraskauden yhdistelmäseula ja keskiraskauden rakenneultraäänitutkimus.

Alkuraskauden yhdistelmäseula

Alkuraskauden yhdistelmäseulaan kuuluvat verikoe raskausviikoilla 9+0 – 12+5 ja ultraäänitutkimus viikoilla 11+0 – 13+6. Tuolloin mitataan ns. ”niskaturvotus” (NT). Yhdistelmäseulonta on paras menetelmä kromosomipoikkeavuuden, erityisesti Downin oireyhtymän eli trisomia 21 riskin arvioimiseksi, tämän lisäksi arvioidaan myös trisomia 18 riskiä. Tämä ultraäänitutkimus tehdään yleensä sekä emättimen kautta että vatsan päältä. Mikäli et toivo kromosomipoikkeavuuden riskien arviota, olet silti oikeutettu ns. Yleiseen ultraan, jossa katsotaan alustavasti sikiön rakenteita ja mm. varmistetaan sikiöiden lukumäärä. Tämä tutkimus tehdään tyypillisesti hieman NT-ultraäänitutkimusta myöhemmin, n. 14.-15. raskausviikoilla.

Alkuraskauden NIPT tutkimus

Jos olet käynyt alkuraskauden seulonnassa ja saanut siitä normaalin tuloksen, mutta haluaisit vielä varmentaa tulosta ns. NIPT tutkimuksella, voit soittaa ja sopia tutkimuksesta Aura Klinikassa. Tällä tutkimuksella voidaan kohtuullisen luotettavasti seuloa äidin verikokeella trisomiat 21, 13 ja 18 sekä sukukromosomi-poikkeavuudet. Yleensä tutkimukseen liittyy ultraäänitutkimus, mutta jos verikoe otetaan hyvin lähellä aiempaa ultraäänitutkimusta, niin sitä ei tarvitse uusia. Lääkäri tulkitsee NIPT-tuloksen sinulle. Yli 40-vuotiaat saavat halutessaan tämän tutkimuksen NT seulonnan sijasta kunnallisella puolella.

Keskiraskauden rakenneultraäänitutkimus

Keskiraskauden rakenneultraäänitutkimus tehdään mieluiten raskausviikoilla 20-22 vatsanpeitteiden päältä. Tuolloin voidaan todeta sikiön mahdolliset rakennepoikkeavuudet, mm. sydämen, keskushermoston ja virtsateiden poikkeavuudet. Tutkimuksen luotettavuuteen vaikuttavat sikiön asento, lapsiveden määrä, tekijän kokemus, ultraäänilaitteen laatu ja tukittavan vatsanpeitteiden paksuus (lihavuus ja kudosten tiiviys voivat vaikeuttaa tutkimusta huomattavasti).

Loppuraskauden seuranta

Loppuraskauden seuranta tapahtuu normaalisti neuvolassa ja tarvittaessa äitiyspoliklinikalla. Asiakkaan niin halutessa, hän voi käydä myös loppuraskauden lääkärin tutkimuksissa klinikallamme. Ultraäänitutkimuksella voidaan seurata sikiön kasvua, hyvinvointia ja tarjontaa. Vaikka ultraäänitutkimus on tutkimustiedon perusteella sikiölle vaaratonta, sen tekemiseen tulisi olla lääketieteellinen peruste. Lääkärin tutkimuksiin kuuluvat myös kohdunsuun tutkiminen tarvittaessa ja lantion arviointi.

Loppuraskauden ultraäänitutkimuksia tekevät Aura Klinikan obstetriikkaan perehtyneet lääkärit. Loppuraskaudessa (H20 jälkeen) tehtäviin tutkimuksiin tulee varata aika puhelimitse. 

Mikäli tarvitset todistuksen matkustusta varten, voit varata ajan keneltä tahansa gynekologiltamme. Muistathan tuolloin ottaa itse mukaan kyseisen lentoyhtiön tätä varten tekemän lomakkeen tarvittavien tietojen tallennusta varten.