Varaa aika

Lapsettomuus

Lapsettomuudella (infertiliteetillä) tarkoitetaan sitä, ettei raskaus ole alkanut vuoden kuluessa, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Ehkäisyn poisjättämisen jälkeen raskaus alkaa 80-85%:lla pareista vuoden kuluessa. Tästä vielä noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoja seuraavan vuoden kuluessa. On arvioitu, että n. 15 % kaikista pareista on kärsinyt jossakin elämänsä vaiheessa tahattomasta lapsettomuudesta.

Lapsettomuuden syyt

Raskauden alkaminen edellyttää, että naisella munasolu irtoaa normaalisti, munanjohtimet ovat avoimet ja kohtuontelo on säännöllinen. Miehen siittiötuotannon pitää olla riittävä ja siittöiden täytyy olla hyvin liikkuvia. Jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen tai vuodot puuttuvat kokonaan, on munarakkulan kypsymishäiriö todennäköinen.  Kohdun tai munanjohtimien viasta voivat kertoa toistuvat tulehdusoireet, vuotohäiriöt ja kivut. Taustalla voi olla esim. endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti tai sairastettu infektio, esim. klamydia. Myös sukupuolielämän ongelmat heijastuvat raskauden alkamisen todennäköisyyteen.

Merkittävä lapsettomuutta aiheuttava tekijä löytyy naisesta n. 25%:ssa tapauksista, miehestä n. 25%:ssa, molemmista n. 25%:ssa ja neljännes lapsettomuudesta on selittämätöntä.

Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat munarakkulan irtoamishäiriöt (20-30%), munanjohdinvauriot (10-15%), endometrioosi (10-20%), ja sperman heikentynyt laatu (20-40%).

Lapsettomuus on parin yhteinen ongelma, joten tutkimukset kohdistetaan molempiin. Hyvät esitiedot ohjaavat tutkimusten suuntaamista ja voivat paljastaa lapsettomuuden syyn. Psyykkistä tukea tarvitaan runsaasti sekä tutkimusten että hoitojen aikana.

Mitä itse voi tehdä?

Painonhallinta ja terveelliset elämäntavat (ruokavalio ja liikunta) ovat eduksi molempien osapuolten hedelmällisyyden kannalta. Sekä ali- että ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Runsas tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa, munasolujen laatua sekä heikentää sperman laatua. Runsas alkoholinkäyttö voi johtaa siittiötuotannon häiriöön ja heikentää myös naisen hedelmällisyyttä. Raskautta toivottaessa pitäisi tupakointi lopettaa ja alkoholia nauttia vain kohtuudella, pieniä annoksia kerrallaan.

Yhdyntöjä ei kannata ajoittaa liian tarkkaan, vaan riittää, että kuukautiskierron puolivälissä yhdyntöjä on noin 2 päivän välein.

Milloin lääkäriin?

Lapsettomuustutkimukset voidaan käynnistää, jos lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tutkimukset voidaan käynnistää aiemminkin, mikäli on gynekologisia ongelmia, kuten alavatsakipuja tai vuotohäiriöitä, tai jommalla kummalla on krooninen sairaus tai lääkitys, jonka epäillään aiheuttavan hedelmättömyyttä. Näitä sairauksia ovat mm. diabetes, epilepsia, tulehdukselliset suolistotaudit, keliakia sekä reumataudit. Hedelmällisyys heikkenee myös iän myötä, joten yli 35-vuotiaan naisen ei kannata odottaa vuotta, vaan n. puolen vuoden yritys riittää.

Vastaanotolle parin kannattaa hakeutua yhdessä. Lapsettomuustutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kysymys hedelmättömyydestä vai alentuneesta hedelmällisyydestä. Tutkimusten perusteella arvioidaan, voidaanko raskautta jäädä vielä odottelemaan, vai tarvitaanko hoitoa.

Ensikäynnillä tarkastetaan naisen synnytinelinten tilanne gynekologisella tutkimuksella ja ultraäänellä. Lisäksi suunnitellaan tarvittavat hormoniverikokeet. Mahdollisesti myöhemmin tutkitaan munanjohtimien aukiolo ultraäänitutkimuksella. Mieheltä tutkitaan siemenneste. Lisätutkimukset ja hoito suunnitellaan löydösten mukaan. 

Katso tarkemmin Hedelmöityshoidot -kohdasta.