Varaa aika

Asiantuntijamme esillä

18.02.2020

Kuuluuko kuukautisten sattua?

 

Kuuluuko kuukautisten sattua?

Mitä gynekologin vastaanotolla tehdään? Mikä on paras ehkäisy? Pyysimme Aura Klinikan gynekologeja, Rauni Klamia ja Katriina Johanssonia, avaamaan nuorten naisten mielessä pyöriviä asioita.

Pitääkö gynekologille mennä, kun kuukautiset alkavat? Nykyisin kuukautiset alkavat yleensä 10 -16 vuoden ikäisenä, keskimäärin vähän alle kolmetoistavuotiaana. Alussa on tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset. Mikäli kuukautisten kanssa pärjää hyvin, ei ole tarvetta hakeutua niiden takia gynekologille. Gynekologin tai kouluterveydenhoitajan kanssa kannattaa käydä juttelemassa, jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä.

Miltä kuukautisten kuuluu tuntua? Tavallisesti kuukautiset tulevat noin neljän viikon välein ja vuoto kestää 3 - 8 päivää. Joskus ne voivat tuntua kivuliailta. Kipu voi haitata koulunkäyntiä, harrastuksia ja sosiaalista elämää. Kuukautiset voivat olla myös niin runsaat, että siteen joutuu vaihtamaan tunnin välein ja olo on heikko. Ne voivat myös kestää pitkään, parikin viikkoa. Kuukautisongelmista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, vaan kannattaa hakeutua gynekologille, sillä kipuihin ja epäsäännöllisiin vuotoihin on saatavilla apua.


Rauni Klami kannustaa hakemaan apua kivuliaisiin tai runsaisiin kuukautisiin. Kuukautisten ei tarvitse häiritä normaalielämää.

Mitä apua kuukautisongelmiin on? Kivuista selvitään joskus jopa pelkillä tulehduskipulääkkeillä. Yhdistelmäpillereiden avulla kuukautiskivut helpottavat ja kuukautisvuoto vähenee. Hormonikierukan käyttäjistä useimmilla vuoto vähenee, ja jopa puolella jää kokonaan pois. Lopuillakin vuoto ja kivut yleensä vähenevät. Toisin kuin monet luulevat, nainen ei oikeasti tarvitse kuukautisvuotoa.

Mikä on paras ehkäisy? Vastaanotolla voi halutessaan keskustella seurustelusta ja siitä millaista ehkäisyä kukin toivoo. Monesti päädytään ehkäisypillereihin tai esimerkiksi ehkäisyrenkaaseen. Kierukka on myös hyvä vaihtoehto. Se on pitkäaikainen, joten myös käytössä edullinen, eikä sitä tarvitse erikseen muistaa käyttää. Mikäli kierukan asentaminen jännittää, voidaan käyttää puudutusta. Niin sanottujen varmojen päivien seuraamista emme suosittele ja ainoastaan kondomi suojaa seksitaudeilta.


Nuorille suositeltuja ehkäisymenetelmiä ovat muun muassa ehkäisypillerit, kierukat ja ehkäisyrengas.

Tutkiiko gynekologi myös sisältä? Sisätutkimusta ei tarvitse useinkaan tehdä ensimmäisellä käynnillä. Esimerkiksi ehkäisypillerit voidaan silti kirjoittaa. Tutkimusta ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä se ei juuri satu ja kerromme koko ajan, mitä teemme. Ensimmäiseksi katsotaan ulkosynnyttimet. Sisätutkimuksessa emättimeen tähystetään pienellä instrumentilla ja tarvittaessa voidaan ottaa pumpulipuikolla tulehdusnäytteitä. Kohtua ja munasarjoja tunnustellaan emättimen kautta sormin ja toisella kädellä vatsanpeitteiden päältä kokeilemalla. Tutkiminen kestää muutamia minuutteja ja siinä varmistetaan, että kaikki on kunnossa.

Epäilen olevani raskaana. Mitä teen? Gynekologilla asiasta pääsee varmuuteen. Tutkimuksen jälkeen asiasta keskustellaan ja mietitään ratkaisuja. Kuten kaikissa muissakin tilanteissa, olemme vaitiolovelvollisia ja asiakas päättää, keitä hän asiasta informoi.


Katriina Johanssonin mukaan sisätutkimusta ei aina tarvitse tehdä ehkäisyn aloittamiseksi.

Kuinka usein gynekologilla pitää käydä? Käyntitiheys riippuu omasta tilanteesta ja käynneistä sovitaan tarpeen mukaan. Kun ehkäisy aloitetaan, sovimme usein seurantasoiton, jolloin kuulemme, miten menee. Toivomme, ettei ehkäisyä lopeteta itsenäisesti, jotta epätoivotuilta raskauksilta vältytään.

Miksi menisin yksityisvastaanotolle? Aura Klinikalla on runsaasti murrosikään, kuukautisiin ja ehkäisyyn liittyvää erityisosaamista. Esimerkiksi silloin, kun asiakas ei ole tyytyväinen nykyiseen ehkäisyynsä, meillä on aikaa keskustella vaihtoehdoista. Ajan saa myös nopeammin ja sellaiseen aikaan, kun itselle ja mahdollisesti mukaan tulevalle poika- tai tyttöystävälle tai vanhemmille sopii.

Aura Klinikka, Yliopistonkatu 15 B 16, 20100 Turku | puh. 02 233 4418 |

 

 


 


28.01.2020

Mies näkökulma lapsettomuuteen

 

Ohessa linkki artikkeliin, jossa lääkäri Antti Perheentupa kertoo, miltä lapsettomuus miehestä tuntuu:

https://www.ts.fi/mainos/4837219/Milta+lapsettomuus+tuntuu+miehesta
 

 

 


05.09.2019

Nuoren naisen ensimmäinen käynti gynekologilla

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kaisa Neovius kirjoittaa nuoren naisen ensimmäisestä käynnistä gynekologilla.

Turkulainen 5.9

 


07.08.2019

Terveyden tavoittelulla voi sairastua

Rauni Klami Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri kirjoittaa 7.8 turkulaisessa terveyden tavoittelun haasteista.

Turkulainen 7.8


03.07.2019

Lataa lomalla hyvää parisuhteeseenne!

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja Katja Kero kirjoittaa parasuhteen vaalimisesta lomalle.

Turkulainen 3.7


28.05.2019

Turvataidot taskussa kevään juhliin / Turkulainen 28.5

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Rauni Klami kirjoittaa turvataitojen merkityksestä nuoren elämässä.

Turkulainen 28.5 


 


04.06.2019

Aura Klinikalla aloittaa uusi vastaanottaja Saara Otonkoski

Saara Otonkosken vastaanotot alkaen 10.6.

Lue lisää asiantuntijasta:

http://www.auraklinikka.fi/asiantuntijat/otonkoski-saara


03.06.2019

Anna Vuorinen aloittaa vastaanotot Aura Klinikalla

Anna Vuorinen aloittaa vastaanotot 6.6 alkaen Aura Klinikalla.

Lue lisää asiantuntijasta:

http://www.auraklinikka.fi/asiantuntijat/vuorinen-anna


28.05.2019

Fysioterapeutti Tiina Malmisalo aloittanut vastaanoton Aura Klinikalla

Erikoisosaamisalueet:

Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia sekä naisten että miesten lantionpohjan toimintahäiriöt; virtsankarkailu

Seksuaalielämään liittyvät ongelmat, synnytyksen jälkeinen fysioterapia, vatsalihasten erkauma, laskeumat


15.04.2019

Ikääntyvän naisen virtsavaivat / Turkulainen 15.4.

Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endoskopian erikoislääkäri, dosentti Seija Ala-Nissilä kirjoittaa Naisen terveydeksi -palstalla ikääntyvän naisen virtsavaivoista. Turkulainen 15.4.2019.


08.03.2019

Vatsalihasten erkauma / Turkulainen 8.3.

Lantionpohjanfysioterapeutti, uroterapeutti, seksuaalineuvoja Anu Parantainen kirjoittaa vatsalihasten erkaumasta. 
Turkulainen 8.3.2019


21.03.2019

Yhä useampi nainen haluaa elää luonnonmukaista elämää ja kieltäytyy ehkäisyhormoneista – usein perustelut ontuvat, sanoo lääkäri / Helsingin Sanomat 21.3.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pia Suvitie.
Helsingin Sanomat 21.3.2019


09.02.2019

Studia Generalia -luentosarjan viimeinen 11.2. - Lähde mukaan!

Suositun luentosarjan viimeisessä osassa maanantaina 11.2. klo 18–19.30 teemana raskaudenehkäisy ja asiantuntijaluennoitsijoina: 

Naisen kuukautiskierto, LL el Rauni Klami
Pillerit, renkaat ja laastarit, LL el Katriina Johansson
Hormonikierukka ja kuparikierukka, LT el Katja Kero

Lähde mukaan kuulemaan rennosti sympaattisia asiantuntijoita Naisen elämänvaiheita – Terveenä kaiken ikää -teeman parissa.


08.02.2019

Mikä PCOS / Turkulainen 6.2.

LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Antti Perheentupa kirjoittaa hedelmällisessä iässä olevien naisten tavallisimmasta hormonihäiriöstä. Turkulainen 6.2.2019

Aiheesta lisätietoa myös artikkelissa sivuillamme


09.01.2019

Lähde mukaan luennolle! / Turkulainen 9.1.

Lähde mukaan kuulemaan rennosti sympaattisia asiantuntijoita Naisen elämänvaiheita – Terveenä kaiken ikää -teeman parissa, kehottaa LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja Katja Kero. Kirjaston Studia Generalia -sarja iltaluennot maanantaisin klo 18–19.30 (11.2. saakka) ovat nyt käynnistyneet.
Joukko Aura Klinikassa ja suurin osa heistä myös TYKS:n Naistenklinikassa toimivia gynekologeja on yhdessä Turun kaupunginkirjaston kanssa räätälöinyt Studia Generalia -yleisöluentosarjan naisten ja perheiden terveyteen liittyen. Kuutena peräkkäisenä maanantaina toteutettavassa luentosarjassa asiantuntijat jakavat tietoa tärkeistä aiheista huomioiden etenkin nuoret ja perheet.
Turkulainen 9.1.2019


05.12.2018

Parhaat joulureseptit / Turkulainen 5.12.

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja Katja Kero kirjoittaa lämpimästi "Naisen terveydeksi" -palstalla jokaiselle sopivista jouluresepteistä, joita on hyvä muistaa vuoden jokaisena päivänä.  Turkulainen 5.12.2018


07.11.2018

Uskalla ottaa arka asia esille / Turkulainen 7.11.

Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endoskopian / urogynekologian erikoislääkäri, professori Juha Mäkinen kirjoittaa virtsankarkailusta "Naisen terveydeksi" -palstalla.  Turkulainen 7.11.2018 


14.10.2018

Viheliäinen vatsan turvotus / Turkulainen 14.10.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pia Suvitie kirjoittaa vatsan turvotuksesta "Naisen terveydeksi" -palstalla.  Turkulainen 14.10.2018 


11.09.2018

Mistä tunnistaa endometrioosin? / Turun Sanomat 11.9.2019

Endometrioosipotilaiden hoidosta Tyksissä vastaava apulaisylilääkäri Pia Suvitie vastaa kysymykseen Turun Sanomissa (11.9.2018 Turun Sanomat / Hyvinvointi s. 18.). 
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pia Suvitien ja muiden asiantuntijoidemme vastaanotoille Aura Klinikassa voit varata ajan täältä.


05.09.2018

Kuukautiset – tabu vielä 2018? / Turkulainen 5.9.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kirsi Joronen kirjoittaa kuukautisiin suhtautumisesta "Naisen terveydeksi" -palstalla.  Turkulainen 5.9.2018 


08.08.2018

Pitääkö alavatsakivusta huolestua? / Turkulainen 8.8.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sara Narva kirjoittaa alavatsakivuista "Naisen terveydeksi" -palstalla.  Turkulainen 8.8.2018 


06.06.2018

Lantionpohjan toimintahäiriöt / Turkulainen 6.6.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pia Heinonen kirjoittaa lantionpohjan toimintahäiriöistä "Naisen terveydeksi" -palstalla.  Turkulainen 6.6.2018 


02.05.2018

Kutinaa, kirvelyä, kuivuutta / Turkulainen 2.5.

Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endoskopian / urogynekologian erikoislääkäri, professori Juha Mäkinen kirjoittaa kiusallisesta oireilusta "Naisen terveydeksi" -palstalla.  Turkulainen 2.5.2018 


11.04.2018

Miten kellomme tikittää? / Turkulainen 11.4.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annamari Lähteenmäki kirjoittaa naisen hedelmällisyydestä "Naisen terveydeksi" -palstalla.  Turkulainen 11.4.2018