Varaa aika

Lapsivesitutkimus

Lapsivesitutkimus tehdään yleensä raskauden 15-16 viikolla viimeisistä kuukautisista laskettuna. Näytteen ottoa edeltää ultraäänitutkimus, jossa varmistetaan raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä ja nähdään myös istukan sijainti.

Lapsivesinäyte otetaan ultraäänivalvonnassa ohuella neulalla vatsan ihon läpi. Pistoon liittyvä kipu on yleensä hyvin lievä. Toimenpiteen jälkeen äiti saa liikkua vapaasti ja palata päivän askareihinsa. Rhesus-negatiivisille äideille annetaan varmuuden vuoksi vasta-ainepistos. Lapsivedessä on sikiöstä irronneita soluja, jotka erotetaan näytteestä laboratoriossa.

Niitä viljellään 1-2 viikkoa tai pidempään, kunnes tutkittavaksi saadaan riittävästi jakautuvia soluja. Kromosomitutkimuksen tulos saadaan yleensä 2-3 viikon kuluttua näytteenotosta. Lapsivesinäytteestä määritetään myös α-fetoproteiinin (AFP) pitoisuus, mikä antaa lisätietoa sikiön keskushermoston rakennehäiriöistä ja suomalaiseen tautiperimään kuuluvasta sikiön munuaissairaudesta.

Lapsivesitutkimuksesta on harvoin haittaa, mutta täysin riskitön tutkimus ei ole. Normaalistikin 16. viikon raskauksista vielä 1-2% päättyy keskenmenoon. Lapsivesitutkimus lisää tätä riskiä 0,5%:n verran.

Kysy lisää tutkimuksesta ajanvaraus numerostamme 02-2334418